En Pahalı Sanat Eserleri ve Değerleri



Sanat eseri; insanlarda estetik çağrışımlar uyandıran, sanatçının kendisine özgü olan duyguları, heyecanlar ve de yeteneklerini yansıttığı ayrıca da insanın duygu, düşünce ve hayal dünyasını geliştiren eserlere de sanat eseri denilmektedir. Böylece sanat eseri nedir sorusunun cevabı bulunur.

Eserlerin Değerleri Neye Göre Değişiklik Gösterir?

Bir sanatçı kendi içinde belli bir fiyat aralığı, üretim tekniği ve stiline göre değişiklik gösterir. Malzemenin kalitesi ve dönemi ile eserin boyutu da fiyatı oldukça etkiler. Kurumsallaşmış isimler için bazı ek kriterler de vardır.

Restorasyon da bir çalışmanın değerini düşürür. Genellikle çağdaş sanatta boyutu büyük olan işler çok daha tercih edilir ve fiyatları daha yüksektir. Tuval işlerin fiyatları genelde daha yüksektir. Böylece, sanat eserlerinin değerleri nasıl belirlenir sorusunun cevabı verilmiş olundu.

Açık Arttırmada Satılan En Pahalı Tablolar

2015, dünyanın en pahalı olan modern ve soyut resim sanat eserlerinin değerlerinin belirlenmesi ve de ticaretinde bir dönüm noktası olmuştur. Müzayedelerin verileri, modern sanatın 2015’in küresel müzayede pazarındaki genel bir yavaşlamaya meydan okuduğunu göstermiş, sanat koleksiyoncularının o anda kendilerini daha iyi hissetmeleri için bir neden de vardı. Kaliteli Empresyonist, Modern ve Çağdaş eserlerin satışları o yıl en pahalı sanat eserleri unvanına ulaştı ve ABD’nin 2014 rakamlarına da kıyasla satışlarında artış göstermiş olan birkaç uluslararası müzayedenin pazarından biri olmasına oldukça da katkı sağladı. Böylece de yeni pahalı sanat eserleri  arasında yerini de aldı. Üçüncü sırada Card Players, Paul CÉZANNE var ve ederi 250 milyon dolardır.



Cézanne’nin beş resim olan serisinin bir parçası olan ‘Kart Oyuncuları’ adlı eserinin tam gerçek fiyatı henüz bilinmiyor. Katarlı kraliyet ailesi tarafından satın alınan bu tablonun değeri kayıtlara alt limitten geçmiş durumda. İkinci sırada ise Interchange, Willem de KOONING var ve değeri 300 milyon dolardır. Dünyadaki en pahalı olan soyut manzara tablosu olma meşalesini elinden bırakmayan Interchange, 2015 yılında Chicago’da gerçekleştirilmiş olan özel bir açık artırmada 300 milyon dolara da bir alıcı bulmuştu. Gauguin’in 1892’de iki Tahitili kızı resmine yansıttığı ‘Ne Zaman Evleneceksin’ isimli olan tablosu 2014 yılında, orijinal değerinden 90 milyon dolar aşağıda bir fiyata alıcı bulmuş; fakat süreç, açık artırmada usulsüzlük iddiasıyla mahkemeye de taşınmıştı. Böylece de dördüncü sırayı bu tablo alıyor.

Senenin En Pahalısı

1- SALVATOR MUNDI, LEONARDO DA VINCI 
(450.3 MİLYON DOLAR)



Kayıtlarda ilk defa 15. yüzyılda Kral 1. Charles’ın kraliyet koleksiyonuyla beraber giren tablo, Kasım 2017’de yaklaşık olarak 20 dakika sürmüş olan bir açık artırmada 450.3 milyon dolara satıldı ve 2021 yılı en pahalı sanat eserleri arasında birinci olmuştur. Açık artırma ile satılan pahalı sanat eserleri arasında yerini bulur. ‘Dünyanın Kurtarıcısı’ isimli bu tablo dört sene önce açık artırma olmadan oldukça özel bir Rus koleksiyoner tarafından 127.5 milyon dolar bir tutara satın alınmıştı.

 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Broşür Tasarım Hakkında Tüm Bilgiler

Tasarım herhangi bir planın, bir yapım aşamasının ya da bir nesnenin meydana getirilmesi olarak bilinir. Kafada...

Kağıt Ölçüleri Nelerdir?

Tasarım çalışmalarının her birinde kâğıt ölçüleri değişiklik göstermektedir. Ta...

Antetli Kağıt Ne İçin Kullanılır?

  Antet kelimesi Fransızcadan dilimize geçmiştir. Bu kelimenin Türkçe karşılığı ise ba...

Kartvizit Neden Önemlidir, Neden Kullanmalıyız?

Kartvizit kullanmak farklı sektörde hizmet veren firmalara ve farklı branşlarda çalışan bireylere kimlik ...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp