Tipografi Nedir? Neden Önemlidir?



Reklam sektörü, mesajların akılda kalması ve doğru ve hızlı şekilde algılanması için matbaa sektörünün birçok uygulamasını kendine uyarlıyor. Bunlardan biri de tipografidir. Basit bir cümleyi veya metni sıradanlıktan çıkarıp, zihne yerleştirmek için tipografiden yararlanılıyor. Bu yazımızda tipografinin tarihçesinden, tasarımdaki önemine kadar detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
 


Tipografi Nedir?

 


İzleyicilerin birçoğu iletişim araçlarındaki yazılı mesajların yapısına pek dikkat etmez. Biraz ilgi duyanlar da tipografi nedir sorgusunu yaşayabiliyorlar.  Tipografi; Kitle iletişim araçlarında yazılı olarak verilen mesajların semboller ve görsel tasarımlarla algıda çekicilik oluşturmasını sağlayan bir tasarım sanatıdır.
 
Tipografi, görsel hafızaya hitap ettiği için bütün iletişim kanallarında önemli bir yere sahiptir. Bütün kitle iletişim araçlarında yazının mutlaka olması gerektiğini düşünürseniz tipografinin ne kadar gerekli olduğunu anlayabilirsiniz. Tipografi, tasarımın %95’ini oluşturması da bunun göstergesidir.
 


Tipografik Tasarım Nedir?

 


Tipografiyi duyanlar ve az-çok bilgi sahibi olanlar tipografik tasarı nedir diye duyunca şaşırabiliyorlar. Tipografik tasarım, tipografinin uygulanmaya konulması aşamasıdır. Yani bir metnin anlaşılması, göz yorucu olmaması ve okuyucuya istenilen bilginin doğru bir şekilde verilmesi için yapılan hazırlık aşamasıdır.
 
Verilmek istenen mesajdan en yüksek verimi alabilmek için tipografiden yararlanıyorlar. Kısaca bu işleme harf bükücülüğü de diyebilirsiniz. Kimine eğlenceli gelse de çok büyük ve kapsamlı ciddi bir sektör olduğunu hatırlatalım.
 


Tipografinin Tarihçesi

 


İlk çağlarda şekil ve sembollerle ortaya çıkan yazı, Sümerlerle bir sisteme kavuşmuştur. Bir tasarım ürünü  yani tipografi tarihçesi  olarak Gutenberg'in  1450’de farklı  bir  anlayışla  hazırladığı baskı sistemiyle  ortaya çıkmıştır. Bu yeni sistem insanlığın gelişiminde önemli bir rol oynamıştır.
 
1450’de Gutenberg kurşun alaşımlardan metal yazılar ve blok kalıplar oluşturmuştur. Hareket ettirilebilen ve tekrar kullanılabilen bu kalıplarla hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilmiş.
Ottomar  Mergenthaler’in 1886’da 'linoytpe',   Tolbert  Lanston’un da 1893’de 'Monotype' baskı makinelerini geliştirmeleri, tipografinin gelişiminde önemli rol oynamıştır.
 
1950 yılına kadar klasik basım teknikleri kullanılmış, 1960’dan itibaren klavye ve gösterim birimiyle harfler ve görüntüler  'foto-düzenleme'  dizgilerine dönüşmüştür. 1970’lerden günümüze kadar bilgisayar temelli teknoloji geliştirilmiş ve tipografide sayısal görüntülere yer verilmeye başlanmıştır.
  


Tipografi Neden Önemlidir? 

 


Kitle iletişim araçlarında dolaşırken bazı mesajlar dikkatinizi çekerken, bazılarını direk geçiyorsunuz. Size algıda çekicilik oluşturması için tipografi sanatından yararlanılıyor. Bu nedenle tipografinin tasarımdaki önemi yadsınamayacak şekilde fazladır.
Duyguyu iletir.
- Okumayı sürdürmenizi sağlar.

 

Ayrıca bloknot baskı ve tasarımı yapılırken tipografiye özellikle önem verilmektedir. 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
3 Boyutlu Yazıcılar

Üç boyutlu yazıcılar günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılması tercih edilen ale...

Online Matbaa Sistemiyle Hem Zaman Hem Para Tasarrufu

Neden online matbaa, sorusu pek çok insanı düşündürmektedir. Verilebilecek cevap bir değil bi...

Baskı Sektöründe Geri Dönüşüm Yöntemleri

Sanayi sektörlerinden matbaa sanayi;  günümüzde atık sistemlerini çevreye zarar verme...

Emlakçılar İçin Matbaa Baskı Ürünleri Brosur.com.tr' de

Emlakçılar için matbaa baskı ürünleri mesleğin en etkin araçlarıdır. El ilanı, afiş,...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp