Tasarım ve Grafik Tasarım



Tasarım, bir planın yahut bir nesnenin, inşa süreci içinde mimari ve mühendislik çizimlerinin de ortaya çıkartılmasına denir. Tasarlamak yeni bir ürün yahut yeni bir obje için plan yaratma ve de geliştirme sürecini tanımlar. Bu tanım tasarım nedir sorusunun cevabı olur. Tasarımın tarihine bakıldığı zaman, mimarlık ile başlayıp pek çok ana dalın da alt basamağında yer aldığı görülür. 



Zaman içinde tasarımın tarihi ele alındıkça; moda, zanaat ve sanat ürünleri, tekstil endüstrisi ile beraber de yerini belirginleştirdi. İlerleyen süreçte grafik tasarım, endüstriyel tasarım ve ürün tasarımı gibi alanlarda da oldukça yer alıyor olduğunu görürüz.

Tasarımın Tarihi

Tasarım, Elizabeth Adams Hurwitz tarafından “gerekli olanın araştırılması” şeklinde tanımlanır. Genellikle tasarımın tarihsel gelişimi görsel sanatlar, mühendislik, mimari, peyzaj ve diğer yaratıcı olan işler çerçevesinde ele alınır. Görsel sanatların da içinde en bilinenlerinden grafik tasarım da olmak üzere mimarlık, mühendislik, iç mimarlık, peyzaj tasarımı, moda tasarımı ve endüstriyel tasarım örnek gösterilebilir.

Grafik Tasarım

 Grafik Tasarım kavramı 1920’li yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Yaşamdaki bütün gelişmeler tasarım odaklı ve tasarım kökenli oluşumlar da olarak ortadadır. Hayata geçirilen pek çok proje de ve farklı sorunların çözümü de, tasarım odaklı düşüncenin sonucunda hayata geçer. 



Girişimcilik ve tasarım odaklı düşünmek grafik tasarımın tarihsel gelişimi ile de hayatımızın her yerinde başrole oturdu. Pek çok yaratıcı olan fikir, tasarlanmış ve sunulmuş olan projeler olarak karşımıza gelmeye de başladı. Günümüzde tasarım odaklı bir düşünceye yer vermeyen firmalar, rekabetin dışında kalmaya başladı.

Grafik Tasarımın Tarihi

Tasarımda gelecek odaklı hazırlanılırken sürdürülebilir tasarım odaklı olan projelere odaklanmak kaçınılmaz oluyor. Grafik tasarımcılarını çevrelemiş olan gerçek bir terminoloji yirminci yüzyılda yavaş yavaş ortaya çıkmıştır. Bununla beraber, grafik tasarım tarihinin bir parçası olarak görülen ve de grafik tasarıma yol açan birçok ayrı olay vardır.



 1919’da ilk sanat ve sanayi birliğinin kurulmuş olması grafik tasarım tarihi için önemli görülür. 1929’da ticari sanatçılar ve reklam tasarımcıları için de ortak bir yer haline geldi. 1970 yılında ise artık mega bilgisayarlar ortaya çıktı ve IBM gibi şirketlere grafik tasarımda daha da fazla ilerlemeye izin verdi.

Kişisel olan ofis ve ev bilgisayarlarına da izin veren mikro işlemcinin gelişimi ise 1980’de meydana geldi ve 1984’te Apple Computers ile beraber pazarlandı. Son olarak da, 1993 yılında şu anda yaygın olan internetin erişim teknolojisi, günümüzde bildiğimiz ve tanıdığımız grafik tasarım endüstrisine yol açmış olan grafik tasarım tarihinin en tepesinde yer almaktadır.

Grafik Tasarımın Gelişmesini Etkileyen Olaylar

Grafik tasarım, sanat ile aynı zengin kültür tarihini paylaşır. Sanat, yazılı tarihten de önce kültürlerin büyük bir parçası olmuştur. Grafik tasarımın başlangıç tarihi bu eski başlangıçlardan da kaynaklanmaktadır. Grafik tasarım tarihi, bir anlamda, Sanat Tarihi ve Sanat Tarihi Uygulamaları ve yöntemlerinin yanı sıra reprodüksiyon tekniklerinin ve teknolojisinin de tarihidir.

 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Kartvizit Tasarımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kartvizitler, profesyonelliğin göstergelerinden biridir. İş görüşmelerine ya da iş birliklerine başlam...

QR Kod İle Pazarlama Teknikleri

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza birçok alanda yeniliklerin katıldığı...

Grafik Tasarımcıların Çalışmak İstemeyeceği Müşteri Profilleri

Grafik tasarımcı; Kitap, dergi, poster, kartvizit, reklam ürünleri, logo, afiş, ambalaj gibi tanıtım ve r...

Şıklığı Pratiklikle Buluşturan Amerikan Servis Modelleri

Restoran veya cafelerinize özel birbirinden şık tasarlanmış Amerikan servis modelleri sunuyoruz. "Şıklığı P...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp