Grafik Tasarımı Nedir? Grafik Tasarımı Terimleri Nelerdir?



Günümüzde duvarlarda, kitaplarda, dergilerde ve afişlerde yazılı olarak veya görsel olarak birçok tasarımlar yer almaktadır. Bu dikkat çekici yazılar ve tasarımlar grafik tasarımcıların uyguladıkları işlemlerdir. Fakat birçok kişi bu uygulamaları bilmesine rağmen tasarımları kimlerin uyguladıklarını bilememektedir. Bu nedenle grafik tasarım nedir sorusu sıklıkla sorulan sorulardan birisidir.

 

Grafik Tasarımı

 

Bir iletiyi görsel veya yazılı olarak belirlenen kitleye ulaştırılması için yapılan iki veya üç boyutlu olarak, kitap, dergi, animasyon ve film tasarımı gibi yaratıcılık isteyen tasarımların oluşturulmasına grafik tasarımı denir. Grafik tasarımı dışında grafiker nedir sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Bu tasarımları uygulayan kişilere ise grafiker denmektedir. 

 

Grafik tasarımında hizalama, denge, vurgulama, hareket, oran, yakınlık, tekrarlama gibi sanatsal ölçütler bulunur. Bu grafik tasarımı ögeleri de oldukça önem taşımaktadır.

 

Grafik Tasarımı Terimleri

 

Grafik tasarımı ile alakalı terimler bu alanda oldukça önemlidir. Grafik tasarımında kullanılan terimler bu alanda kullanılacak en önemli unsurlardan birisidir. Grafik ile alakalı terimler şu şekilde açıklanmaktadır:

 

- CMYK: CMYK  dört farklı rengin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Bu renkler Cyan, Magenta, Yellow ve Key renklerinden oluşmaktadır. Genellikle kitap, dergi, fotoğraf gibi materyallerin basımında bu renk mürekkepler kullanılmaktadır.

- RGB: RGB bazı sözcüklerin baş harflerinin kısaltılmasından oluşur. Bu sözcükler Red, Green ve Blue sözcükleridir. RBK televizyon ekranlarındaki görüntülerdeki renklerin karışımıdır. CMYK renk alanı kısıtlıdır. Bu sebeple CMYK renk bileşenlerine sahip baskı makinelerinden RGB ile hazırlanmış bir dosya çıkarılır ise bazı renk kayıpları yaşanabilir. Bu nedenle basılacak tasarımın TGB unsuruna göre değil, CMYK unsuruna göre tasarlamak gerekmektedir.

- Çözünürlük: Görselde bulunan piksel sayısı artar ise çözünürlük de artmaktadır. Basılı çalışmada inç başına nokta, dijital çalışmada piksele göre hesaplanır. 

 

Grafik Tasarımının Alanları Nelerdir?

 

Grafik tasarımının kullanım alanları oldukça fazladır. Televizyonlarda, marketlerdeki ürünlerde, kitaplarda, film ve dizi afişlerinde, dergi ve broşürlerde görülen her şey grafik tasarımının içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle yolda yürürken veya bir ürün alırken grafik tasarımları ile karşılaşmak mümkündür. Kısacası hayatın her alanında ve her sektörde grafik tasarımları ve grafikerlere ihtiyaç duyulur. 

 

Günümüzde bir çok cepli dosya baskı, bloknot baskı ve magnet baskı ürünlerinin tasarım çalışması grafik tasarımcılarımız tarafından gerçekleştirilir.

 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Kartvizit Örnekleri : 14 İlham Verici Tasarım Fikri!

Kartvizitler günümüzde bir işletmenin tanıtım aracından çok daha fazlası hale geldi. Şimdi birb...

Magnet Baskı ile Özgün ve Etkileyici Reklam Nasıl Yapılır?

Magnet baskı yaratıcı reklam teknikleri içerisinde yer alan hoş bir matbaa ürünüdür. Magne...

Baskı İçin Uygun Tasarımı Nasıl Hazırlarsınız?

Yapılan tasarım işlerinin her birinde baskı ölçüleri değişmektedir. Tasarıma uygun şekilde baskı olu...

Afiş Baskısında Metinlerin Okunabilirliği Nasıl Sağlanır?

Afiş baskısı, birçok işletme ve organizasyon tarafından etkili bir pazarlama aracı olarak kullanılmaktadır. An...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp