Rgb Nedir? Rgb Ne İçin Kullanılır?




 

Rgb, insanların merak ettiği konulardan bir tanesidir. Elektronik cihazlarda ışık ile renk yaratma işlemi yapan renk modeli rgb olarak isimlendirilmektedir. Kırmızı, yeşil ve mavinin değişik yoğunlukları ile renk gamından farklı renkler elde etmek mümkün olur.
 

Rgb Ne İçin Kullanılır?

Rgb renkleri ile üretilen renkleri matbaada baskısını yapmak mümkün değildir. Rgb nedir diye soracak olursak; ekran sunumu, CD tasarımı, web tasarımı gibi elektronik grafiklerde kullanılmaktadır.

Rgb renk modeli ilk olarak 19. yüzyıl dolaylarında Thomas Young ile Hermann Helmholtz tarafından icat edilmiştir. Rgb, trikromatik diğer bir adı ile üç renkli görme modelinden ilham almıştır. Sonrasında ise James Clerk Maxwell günümüzdeki kullanım şeklini geliştirmiştir.
 

rgb renkleri


Rgb Renk Modeli

Rgb renk modelinin geliştirilmesinin sebebi, televizyon ya da bilgisayar gibi elektronik cihazlarda görüntü oluşumunu sağlamaktır. Bunun yanında rgb geleneksel fotoğrafçılık alanında da sıklıkla kullanılmaktadır.

Rgb henüz icat edilmeden önce bu teori insan renk algısı teorisine dayandırılmıştır. Rgb cihaz odaklı olan renk modeline verilen isimdir. Rgb renk karışımından ortaya ne çıkar sorusu insanlar tarafından merak edilmektedir. Renk elementlerinin kırmızı, yeşil ve mavi tonlarında verdikleri tepkiler farklı olabilmektedir. Bu sebeple her cihazda renk tonları birbirine uymayabilir. 



rgb renkleri

Rgb renklerinin kullanımı çoğunlukla televizyon, video kamera, bilgisayar oyunları ile kameralardır. 

Rgb Renk Oluşumu Nasıldır?

Rgb renkleri ile yeni bir renk meydana getirmek için kırmızı, mavi ve yeşil ışığın siyah bir ekranda veya beyaz zeminde birleştirilmesi gerekmektedir. Renklerin kullanımı yeni rengin bileşimi olarak ifade edilmektedir. 

Yeni oluşan renkte kullanılan rgb renkleri farklı yoğunlukta olabileceği gibi hepsi eşit ölçülerde de karışabilmektedir. Rgb renk modeli eklemi model olarak da bilinmektedir. 

Renk spektromu oluşturabilmek için üç ana rengin farklı oranlarda karıştırılması gerekmektedir. Tüm renkler aynı yoğunluk ile kullanıldığında beyaz renk ortaya çıkar. Sıfır yoğunluk ile birleşirlerse o zaman da siyah renk elde edilecektir.

Tüm elementler eşit yoğunluk ile karıştırıldığı zaman yoğunluk derecesine göre açık veya koyu gri bir renk ortaya çıkar. Bileşenlerin farklı yoğunluklarda birleştirilmesi halinde ise renkli bir ton meydana gelmektedir. 

Üç ana renkten bir tanesi diğerine göre daha yoğun kullanılırsa o zaman elde edilen ton ana renge yakın olacaktır. İki renk yoğunluğu aynı olduğunda ise ortaya çıkan renk ikincil renklere daha yakın bir renk olacaktır. İkincil renkler iki ana rengin aynı oranda birleştirilmesi ile oluşmaktadır. Yeşil ve mavi aynı oranda birleştirilirse camgöbeği rengi ortaya çıkar. Kırmızı ile mavi aynı oranda birleştirilirse ortaya mor çıkmaktadır. 

RGB renklerinin harmanlandığı bir mouse pad baskı ile farklı bir reklam yöntemi deneyebilirsiniz. Günümüzde evde geçirilen zamanın artması ile beraber mouse pad baskısı önemli bir reklam aracı haline geldi. Tüm bu baskı işlerinizi online matbaa sektörünün yeni soluğu brosur.com.tr ile yapmak isterseniz ürünlerinizi sepete ekleyip hızlıca sipariş oluşturabilirsiniz. 

 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Matbaa Sektöründe Kağıt Boyutları

Kâğıt boyutları, dünyanın her yerinde aynı boylarda ve ölçüleri temsil eder. Ülkemiz...

Cepli Dosya Ölçüleri Nasıl Olmalıdır?

Cepli Dosya Ölçüleri Nasıl Olmalıdır? Cepli dosya son derece işlevsel bir kırtasiye ürü...

Broşür Kullanıcı Deneyimi Hakkında Bilgi

Deneyimi, bir kişinin bir sistem, ürün ya da servisi kullandığı esnada hissetmiş olduğu davranış ve duygula...

Afiş Baskısında Metinlerin Okunabilirliği Nasıl Sağlanır?

Afiş baskısı, birçok işletme ve organizasyon tarafından etkili bir pazarlama aracı olarak kullanılmaktadır. An...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp