Geri Dönüşüm ve Kağıt Atık Nedir?



Atık, günlük yaşantımızda sosyal ve ekonomik olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin sonunda kullanım süresi dolmuş ve doğaya zararlı hale gelen maddelere denir. Bu atıkların değerlendirilmesi yalnızca geri dönüşüm ile sağlanır. Plastikler, kartonlar, kağıtlar, camlar atık olarak adlandırılan maddeler arasında yer almaktadır. Geri dönüşüm bu maddeleri farklı işlemlerden geçirerek farklı formlarda tekrar kullanıma sunulmasıdır. Geri dönüşümün amacı çevre kirliliğini azaltmak, kaynak tüketimini en aza indirgemek ve iş gücünden tasarruf sağlaktır. Geri dönüşümün sonucunda üretilen hammaddeler ile büyük bir enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Uzun süreli sonuçları ile bir nevi ekonomik yatırım yerine geçer. Sadece ekonomi için değil iklim krizi ile karşı karşıya kaldığımız bu dönemde geri dönüşüm geleceğimiz için de elzemdir. Geri dönüşümü yapılmayan her atık doğaya zarar vererek hayatımızdan ve gelecek nesillerin refahından bir parça eksiltmektedir. 

Geri Dönüşüme Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Dünya nüfusu hızla artarken hızlı tüketim kültürü de günden güne yayılıyor. Ne yazık ki ülkemiz geri dönüşüm bilincine henüz sahip değil. Avusturya, Brezilya, Tayvan ve Almanya gibi ülkelerin geri dönüşüm yaptırımları oldukça güçlü. Peki biz neler yapabiliriz? Nasıl adımlar atmalıyız? Bireysel olarak geri dönüşüme katkı sağlayarak gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakabiliriz. Öncelikle evlerimizde kullandığımız geri dönüşüm ürünlerini belirleyerek ve bu sürece nasıl dahil edebileceğinizi organize ederek başlayabilirsiniz. 

 

Her evde muhakkak bulunan cam, kağıt ve plastikleri kategorilere ayırarak toplayabiliriz. Gazete, karton, mukavva vb; kağıt, deterjan kutuları, ambalajlar, kapaklar vb; plastik, renkli ve renksiz cam ürünleri cam olarak ayrıştırarak geri dönüşüm için büyük bir adım atabiliriz. Bu ürünleri aynı çöpe değil, ayırıp bir süre biriktirdikten sonra belediyelere haber vererek evinizden alınmasını isteyebilirsiniz ya da mahallenizde bunun için ayrılmış çöp konteynırlarına atabilirsiniz. Aynı zamanda belediyeler bu atıkların toplanması için belirli gün ve saat belirlemektedir. Bulunduğunuz bölgenin geri dönüşüm ürünlerini topladığı günü öğrenerek o gün atıklarınızı dışarı çıkarabilirsiniz. 
 

Ağaç yaşken eğilir. Çocuklarımızı geri dönüşüm konusunda bilinçlendirecek eğitimler vermeliyiz. Onlara sürdürülebilir dünya için neler yapmamız gerektiğini aksi takdirde karşılaşabileceğimiz zor ve tehlikeli durumları tüm açıklığı ile anlatmalıyız.


 

Atık Kağıtları Nasıl Değerlendirebiliriz?

Okulda, işte, evde sıklıkla kullandığımız kağıtlar dünyamızın akciğerleri, gölgesinde harika anılar biriktirdiğimiz ağaçlardan üretilmektedir. Bu nedenle atık kağıtların geri dönüşüm ile değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Çünkü kesilen her bir ağaç geleceğimizden bir nefes çalmaktadır. 1 ton kağıt geri dönüşümle tekrar kullanıma kazandırılırsa 17 ağaç kesilmekten kurtulur. Kullanılmış kağıtların bilinçsizce çevreye atılması, yakılması değerlendirilebilecek atığın yok olmasına neden olur. 

 

Kağıtlar geri dönüşüm için birçok işlemden geçer. İlk olarak toplanan kağıtlar ufak parçalara bölünür. Parçalara ayrılan kağıtların üzerlerindeki renk, desen ve yazı gibi şeylerden çeşitli işlemlerden geçerek temizlenir. Bu işlemlerden sonra hamur kıvamına gelen kağıtlar aralarına karışmış diğer maddelerden ayrılması için elekten geçirilir. Daha sonra ayrıştırılan kısım rengine, kullanım amacına göre ayrılır ve geri dönüşüm işlemine devam edilir. 

 

Geri dönüşüme giren kağıtlar hava kirliliğini  %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltır. 

Giydiğimiz kıyafetlerin izini sürmek, sürdürülebilir ürünler tercih etmek, atık konusunda bilinçlenmek ve bilinçlendirmek daha yaşanabilir bir dünya için temel görevimiz. Doğaya ve diğer canlılara saygılı davranmak adına geri dönüşüm kurallarına uymalı gelecek nesillere kirli bir hayat değil, temiz bir hayat sunmalıyız. Daha bilinçli bir toplum ve daha temiz bir çevre dileğiyle...


Çevreye duyarlı olarak sorumluluk bilinci ile hazırladığımız kartvizit baskı ve kartvizit baskı fiyatlarımızı inceleyebilirsiniz. Ekonomik kartvizit baskı için fiyatları incelemeyi unutmayın. 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Etiket Baskıda En İyi Baskı için Hangi Materyaller Kullanılır?

Etiket baskı, oldukça geniş kullanım alanına sahip matbaa ürünlerindendir. Etiketler ürün ...

İşinizi Spiralli Bloknot ile Pratik Şekilde Düzenleyin

İşinizi spiralli bloknotlarla düzenlemenin pratik ve etkili bir yöntem olduğunu keşfedin. Spiralli bloknotl...

Grafik tasarımı yaparken ilham verecek müzikler

Grafik tasarımcıları, başta kitap, dergi, web sitesi ve bilgisayar tasarımı olmak üzere birçok farklı a...

Ünlü Markaların Logo Hikayeleri

Dünyaca ünlü markaların isimleri anıldığında herkesin zihninde bir logo canlanır. Çünk&...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp