En Çok Kullanılan Baskı Teknikleri Nelerdir?



Baskı film, kalıp gibi şeyler kullanarak görselin ya da yazının kağıt ya da başka malzemelerin üzerine yapılan imaj transferine denir. En çok kullanılan baskı çeşitleri Tipo baskı, Serigraf baskı, Flekso baskı, Dijital baskı, Ofset baskı olmak üzere beş adettir. Baskı teknikleri adını basıldıkları kalıplardan alırlar.
 

Tipo Baskı Tekniği Nedir?

Uzun ve zahmetli bir yöntem olan tipo baskı için hazırlık gerekmektedir. Metal harfler kullanılarak yapılır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte baskı yöntemleri ne kadar gelişmiş olsa da bu baskı yöntemi günümüz tekniklerinden çok uzaktır. Tipo baskıda kalıp silindiri ve baskı silindiri olmak üzere iki farklı teknik kullanılmaktadır. Matbaacılıkta tipo baskı makinelerinin kullanıldığı alanlar kesim, gofre, numaratör baskı gibi alanlarıdır. Bu baskı yöntemi çok fazla zaman aldığı için pek tercih edilmez. Kartvizitlerde, özel koleksiyon yayınlarının basımlarda ve faturalarda kullanılır.

Serigraf Baskı Tekniği Nedir?

Serigraf baskı aynı zamanda ipek baskı, elek baskı, şablon baskı olarak da adlandırılmaktadır. Ofset, tipo, flekso gibi baskı teknikleri ile baskı yapılamayan ya da zor yapılabilen malzemelerin üzerine serigraf tekniği ile baskı yapılabilir. Serigraf baskı kalıbının ana malzemesi ipek, plastik ya da metal kılcal dokumalardır. Baskı kalitesini dokumaların sıklığı belirler. Sıvı ve gaz maddeler harici bütün katı maddelere bu teknikle baskı yapılabilir.

 

Serigraf baskı yönteminde baskı yapılacak malzemeye göre boya çeşitleri değişmektedir. Boyalarda iyi renk verme ve çabuk kuruma gibi özellikler aranır. Bez malzemeye yapılacak baskıda kumaş boyası, cam gibi yüzeylere baskı yapılmak istenirse yoğun renkli boyalar kullanılmaktadır.
 

Flekso Baskı Tekniği Nedir?

Flekso baskı adını esneklik anlamına gelen fleksibl kelimesinden almaktadır. Esnek baskı kalıbı ile yapılan baskı tekniğidir. Kalıp esnek olduğu için kolayca bükülerek şekil verilebilir. Flekso baskı direkt basım tekniği olarak bilinir. Çünkü bu baskı tekniğinde baskı malzemesine doğrudan baskı yapılır. Genellikle ambalaj basımında çok fazla tercih edilir. Ayrıca karton, craft, oluklu mukavva gibi materyallere de baskı yapılırken bu baskı yöntemi kullanılır. Flekso baskı, tipo baskının geliştirilmiş halidir.

Dijital Baskı Tekniği Nedir?

Dijital ortamda bulunan görsel ya da metinlerin materyaller üzerine aktarılmasıdır. Ofset baskıya göre daha pahalı fakat daha hızlı bir baskı yöntemidir. Küçük çaplı basım işleri için dijital baskı yöntemi kullanılır. Dijital baskıda kalıp değişikliğine gerek duyulmaz. Ofset baskıda kalıplar değiştirilmek zorunda kalındığı için fazla vakit alır. Dijital baskıda böyle bir durum söz konusu değildir. Aynı zamanda dijital baskıda anında müdahale yapılabilir yani değişiklik yapmak için uygun bir baskı tekniğidir. Hızlı aksiyon almanız gereken basılı bir iş yapmak istiyorsanız dijital baskı yöntemini tercih etmek size zaman kazandıracaktır. Basım adedi arttıkça ofset baskıya oranla dijital baskı maliyeti artacaktır. Bunu göz önünde tutarak maliyet ve zamanına göre tercihinizi dijital baskı yönteminden yana kullanabilirsiniz.

Ofset Baskı Tekniği Nedir?

Ofset baskı en çok tercih edilen baskı yöntemlerinden biridir. Günlük yaşantımızda karşımıza çıkan birçok görsel ofset baskı tekniği ile basılmıştır. Hızlı bir basım tekniğidir ve broşürden reklam panolarına kadar her materyale uygulanabilir. Fabrikasyon ya da elle hazırlanan kalıplar kullanılır. Fabrikasyon kalıp elle hazırlanan kalıplara göre daha kaliteli fakat daha pahalıdır. Çalışma prensibinin temelinde suyun yağ bazlı mürekkebe karışmaması yatar. Ofset baskı makinesi basılacak her bir renk için ayrı bir renk birimine sahiptir bu özelliği sayesinde aynı anda birden fazla renk basabilme imkanı sunar. Tabaka ofset baskı ve web ofset baskı olmak üzere iki çeşidi vardır. 



Örneği afiş baskı işlemi acil olan durumlarda dijital baskı tekniği ile basılmaktadır. Afiş basımı işlemi dijitalde yapılan ürünlerin afiş baskı fiyatları farklılık gösterebilmektedir. 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
3 Boyutlu Yazıcılar

Üç boyutlu yazıcılar günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılması tercih edilen ale...

QR Kod İle Pazarlama Teknikleri

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımıza birçok alanda yeniliklerin katıldığı...

El İlanı Ölçüleri Nelerdir? El İlanı Nerede Kullanılır?

El ilanı ölçüleri nelerdir? Ve el ilanı ne işe yarar gibi soruları cevaplamak reklam ve tanıtım...

Kurumsallaşma Aşamasında Baskı Neden Önemlidir?

Teknolojik çalışmalar artık baskı sektöründe de ivme kazanmaya devam etmektedir. İşletmeler iç...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp