Kâğıt Ölçü ve Boyutları Nedir?



Kâğıt ölçüleri ve boyutları özellikle baskı çalışmasının doğru yapılması açısından büyük önem taşır. Baskı sektörü olarak tüm dünyada ortak bir standarda dâhil olmak gerekir. ISO 216 olarak belirlenmiş olan bu standartlar, baskı ve diğer kâğıt kullanımı gerekli olan durumlarda üretim sonuçlarının sağlıklı olmasını sağlar. Kâğıtlar ve ölçüleri konusunda tercih yaparken her bir çalışmanın farklı malzeme ihtiyacı kendini gösterebilir. Baskı sektöründe hizmet veren uzman tasarımcılar hem uygun kâğıdı seçer hem de bu kâğıt üzerine en uygun çalışmaları yapar. Kâğıt kalitesi, daha çok isteğe bağlı bir tercih olarak kendini gösterir. Ölçü ve boyut konusunda ise illa ki tüm dünyanın kabul ettiği ölçüleri kullanmak gerekir.

Kâğıt gramajlarının belli standartlarda olması üretimde kalite ve olumlu sonuç adına büyük önem arz eder. En çok tercih edilen modeller olan A3, A4 ve A5 gibi kâğıtlar, üretim adedi ortaya konduğu zaman tam ve istenen sonucun ortaya çıkmasına neden olur. Baskılı kâğıtlar ya da baskısız olarak tedarik edilen kâğıtlar iletişim kurmanın en etkili yollarından biri olmaya devam etmiştir. Baskı öncesinde yapılan tasarım kâğıt ile tamamen uyumlu olmalıdır. Ölçü konusunda müşteriler bilgilendirilir ve yapılacak çalışma boyutu buna göre söylenir. Genelde tasarım aşamasında müşterinin fikrini almak ve isteğe göre çalışma yapmak önemli bir gereklilik noktasına gelmiştir.

Kâğıt numaraları çoğu zaman insanlar için pek bir şey ifade etmeyebilir. Baskı sektöründe çalışanlar her bir kâğıdı ismiyle, ölçüsüyle ve gramajıyla değerlendirir. Bu tür değerlendirmeler sayesinde alınacak olan siparişin maliyetini çıkarmak daha kolay olur. Yapılacak tasarım ve üretim çalışmasına da gereken önemi vermek gerekir. Bazen evrak bazen de bir broşür oluşturacak olan kâğıtlar yapılan işlem sonucunda ortaya çıkacak maliyetin de belirleyicisi olur.

Baskı sektöründe hizmet kalitesi, kullanılacak olan malzemeye, teknolojiye ve uzmanlığa göre değişebilir. Çok çeşitli kâğıt modelleri içinden ölçü ve gramaj olarak en doğru olanı seçmek ve çalışmayı bu seçenek üzerinden değerlendirmek gerekir. Kâğıt isimlerinin milimetre ve santimetre şeklinde ölçü değeri aşağıdaki gibidir:

Kağıt Ölçüleri

Kağıt Adı Kâğıt Boyutu (mm) Kâğıt Boyutu  (cm)
4A0 1682 x 2378 mm 168,2 x 237,8 cm
2A0 1189 x 1682 mm 118,9 x 168,2 cm
A0 841 x 1189 mm 84,1 x 118,9 cm
A1 594 x 841 mm 59,4 x 84,1 cm
A2 420 x 594 mm 42,0 x 59,4 cm
A3 297 x 420 mm 29,7 x 42,0 cm
A4 210 x 297 mm 21,0 x 29,7 cm
A5 148 x 210 mm 14,8 x 21,0 cm
A6 105 x 148 mm 10,5 x 14,8 cm
A7 74 x 105 mm 7,4 x 10,5 cm
A8 52 x 74 mm 5,2 x 7,4 cm
A9 37 x 52 mm 3,7 x 5,2 cm
A10 26 x 37 mm 2,6 x 3,7 cm
 
Fotokopi kâğıdı olarak kullanılan kâğıt özellikle bilgi paylaşımı konusunda önemli bir avantaj sağlar. Bu kâğıdın ekonomik olması kullanım oranının artmasına neden olur. Resmi dairelerde resmi yazışma ve evraklarda A4 ve A5 kâğıdı sıklıkla kullanılır. Antetli kâğıt ise yine şirketlerin kendi iç bünyesinde belge ve evrak kâğıdı olarak kullanılabilir. Baskı sektörünün çok geniş ve çeşitlilik bakımından zengin yapısı, ürünlerin daha renkli ve kaliteli olmasına katkı sağlamıştır. En iyi ve amacına uygun baskının yapılması için kâğıt gramaj ve ölçülerde en doğru seçimin yapılması gerekir. Bu şekilde kâğıtlar tasarruflu ve doğru bir şekilde kullanılmış olur. Her baskı için doğru ölçülü kâğıdı kullanmak perspektif ve baskı kalitesinin en iyi şekilde görünmesine de katkı sağlar.
 
Firma olarak her işte en doğru malzeme ile baskı yapmak durumundayız. Aldığımız ve zamanında teslim ettiğimiz işler belli standart çerçevesinde siz müşterilerimize zamanında teslim edilir. Gerek kâğıt gerekse de baskı kalitesi konusunda hiç endişe etmeden ürün ve hizmetlerimizden istifade edebilirsiniz. Dayanıklı ve doğru malzeme kullanımı ile baskı unsurlarının uzun ömürlü olmasına destek vermekteyiz.
 



Bu Blog Yazılarımız da İlginizi Çekebilir
Promosyon Matbaa Ürünlerinin Faydaları

Promosyon ürünleri firmaların tanıtımlarını ve müşterilerin memnuniyetini arttırmak amacıyla etkili bi...

Arkaplan temizleyebileceğiniz 5 online ücretsiz internet sitesi

Günümüzde anıları biriktirmek ve en güzel fotoğraflar çekmek oldukça önemlidir...

Pandemi Koşullarında Paket Servis Yapan Restoranlara Reklam Önerileri

Günümüzde tüm dünyada yaşanan covid-19 nedeniyle yeni normaller ortaya çıkıyor. &U...

Afiş Baskısında Maliyete mi Dikkat Edilmeli Verimlilik mi Seçilmeli?

Afiş baskı, oldukça geniş kullanım alanına sahip matbaa işlemlerinden biridir. Kullanım alanı oldukça g...

Üye Ol

Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Üye Giriş
Üye Girişi

Şifre Yenileme Talebi
Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp
Hemen Ara WhatsApp